Nen good’n Siepel löp met carnaval a oet!

29e Hoogheid Roeland Hinderdael 1992
Adjudanten Gerard Wilbers & Henk Heerink

Op zaterdag 11 januari was het weer zover. De Siepelstad krijgt een nieuwe Hoogheid. In Hotel de la Poste werd Prins Roeland I uit de hoge hoed getoverd; in het dagelijkse leven Roeland Hinderdeal, ook een prinselijke naam. Hij was de eerste Prins die geen Twents sprak. Daarom kreeg hij in Agelo tijdens het Frühschoppen van de Keistenen een Twents woordenboek. De zitting was geweldig, want Prins Roeland speelde op het podium als Hoogheid met de Hoarnhofbloazers het nummer High Society op zijn saxofoon mee. Logisch dat het publiek hierop enthousiast reageerde.

Het hoogtepunt van zijn regeerperiode is ongetwijfeld de reis met Adjudant Gerard naar de Weissensee in Oostenrijk. Daar werd de alternatieve Elfstedentocht gehouden. Die tocht werd gehouden vlak voor het Bokkenbal in Oldenzaal. Henk Heerink, zijn andere adjudant, was een verwoed schaatser. ”A’k met mot noar dat Bokkenbal mo’j mie mear ophaaln oet Oostenriek!” Aan de finish kon Henk zijn ogen niet geloven. In vol ornaat stond daar Prins Roeland I met Adjudant Gerard. In de feesttent werd daarna nog gevierd en natuurlijk klonk daar ook het Ootmarsums volkslied. Na het eten gelijk de terugreis en zo stonden ze de andere avond met zijn drieën op het podium in de Boeskoolstad. Na de sleuteloverhandiging door burgemeester Verbeeten werd er rond de kerk een wielerwedstrijd gehouden. Prins Roeland I moest op een riksja met de burgemeester voorop fietsen tegen de Raad van Elf die op een 11-persoons-fiets zaten. Natuurlijk wonnen de hoogheden.

De stiefvader van Prins Roeland was zo gegrepen door het carnaval dat hij geen feest oversloeg. Hij werd daarom door hofkapel ’De Siepels’ onderscheiden tot ’superfan’. Op het eind van het carnaval keek Prins Roeland met zijn adjudanten terug op een bijzondere fijne en gezellige tijd.

Heb je ideeën of foto’s om de historie van de Othmarridders aan te vullen? Dan horen we graag van je!
Menu