Gef ‘m van katoen!

26e Hoogheid Willem Essink jr. 1989
Secretaris Herman Hardick

Jarenlang was hij al penningmeester in het bestuur van de Othmarridders, ook was Wim Adjudant bij Prins Herman II. Hij kende dus de klappen van de carnavalszweep. Zaterdag 7 januari, op het moment dat de Prins moest verschijnen bij Hotel de la Poste kon iedereen op het Prinsenbal Jan Haarhuis zien zitten op een trekker die alleen maar riep: ”Ik bin ’t nich, ik bin ’t nich!”  Nee, Wim Essink jr. was de nieuwe Prins van de Othmarridders. Prins Willem I.

Hij had als thema clowns gekozen. Hij wilde dat iedereen zich als clown zou verkleden en zich ook zo zou gedragen. En dat is gebeurd. Zelden was er een optocht met zoveel clowns; het kindercarnaval was dat jaar een deinende massa van kleine clowntjes. Het was het feest der zotten in optima forma. Prins Willem I had in zijn openingstoespraak o.a. gezegd dat de jongeren, de JoJo’s, een eigen residentie moesten hebben. Nu stond toevallig het politiebureau leeg en dat werd door de JoJo’s onder leiding van Prins Willem I gekraakt. Prins Willem I werd door de plaatselijke politie als aanstichter gezien. Het gevolg was dat hij met zijn secretaris werd gearresteerd en in de boeien geslagen en afgevoerd naar het politiebureau.

Later in de residentie, toen de handboeien inmiddels verwijderd waren, kon de bevrijde Hoogheid gezellig met de politie een glas drinken. Prins Willem I gaat de geschiedenis in als de man die al zijn proclamatiepunten uitgevoerd heeft. Ook de volgende: ”Dat d’r op ’t ni’je groondgebied van Oatmössche völ Prinsn geboarn majt wodn?” De tijd zal het leren.

Heb je ideeën of foto’s om de historie van de Othmarridders aan te vullen? Dan horen we graag van je!
Menu