Carnaval smeed nen baand, zoa is’t in ‘t Twentelaand!

19e Hoogheid Jan Raatgerink 1982
Adjudanten Toon Heupink & Jan Scholten

Op 9 januari kreeg Ootmarsum zijn nieuwe Prins. In de prachtig versierde zaal van café Pammetje was carnavalvierend Ootmarsum bij elkaar gekomen om te zien wie hen dit jaar in het carnaval voor zou gaan.

Om 22.11 uur kwam een grote groep ’rode vrouwen’ de zaal binnen. De ceremoniemeester kondigde aan dat uit deze groep de nieuwe Prins gekozen zou worden. ”Krijgen we dit keer een vrouwelijke Prins?” dachten de mensen in de zaal. De ’rode vrouw’ met de mooiste stem zou dit jaar Prins over de Siepelstad worden. De mooiste stem had Jan Raatgerink, dus hij werd de nieuwe Hoogheid van de Othmarridders.

De een komt en de ander gaat. Na 15 jaar zitting werd afscheid genomen van de pioniers van de zitting. Nog eenmaal hebben ze alles uit de kast gehaald en een grandioze zitting gepresenteerd. Het was een wervelende show met als een van de hoogtepunten het optreden van de Dansmarietjes met o.a. de dans Can-Can. Folies Bergère in de Siepelstad.

Als dank voor het vele werk werd aan de scheidende voorzitter van de Zittingcommissie, Jan Essink, de eerste ’Zilveren Othmarridder’ uitgereikt. Het carnaval breidde zich uit. In Agelo werd de carnavalsvereniging ”De Aogeler Keistenen” opgericht. Bij het bezoek aan de scholen zaten de kinderen van de kleuterschool met open mond te luisteren naar het verhaal: Hoe komt de Prins aan zo’n mooie veer? Bij het naar bed gaan waren de kinderen nog diep onder de indruk. Menig moeder wilde het verhaal graag hebben om het ’s avonds, als de kinderen in bed lagen, nog eens te kunnen voorlezen.

Tijdens de carnavalsdagen was het één groot feest. De Hofkapel speelde zo zuiver en hard, dat er spontaan gaten in bierglazen sprongen (ze waren toen nog gewoon van glas). Dinsdagavond na de teruggave van de stadssleutel kwam het trio weer met beide benen op de grond. De steek werd verwisseld voor een boerendanserspet en de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen van de Boerendansers kon beginnen.

Op de 11de van de 11de om 22.11 uur was er nog een afscheidsoptreden van de Dansmarietjes met het mooie lied over de Keerweer. Daarna werd Prins Jan III door de Technische commissie als een reuze sigaar in zijn sigarenfabriek aan de Kloosterstraat gestopt. Hiermee was een turbulent carnavalsjaar ten einde.

Heb je ideeën of foto’s om de historie van de Othmarridders aan te vullen? Dan horen we graag van je!
Menu