Ie möt oezölf voar’n, mer ie hooft oe nich te mest’n!

12e Hoogheid Harry 2 1975
Adjudanten Jan Scholten & Harry Lammerink

Onze nieuwe Hoogheid was de eerste die zijn kinderjaren en jeugd niet in Ootmarsum had doorgebracht. Prins Harry II. Geboren in Geesteren en een echte ’papsleef’. Dat kon je ook duidelijk aan zijn Prinsenstaf zien. Een prachtige sleef um deur de siepelsoep te reurn, zal hij wel gedacht hebben toen het bestuur hem vroeg om Prins te worden.

Onbekend was hij echter niet in het carnavalswereldje. Hij zong al jarenlang mee in het toenmalige Hofkoor. Zingen was zijn lust en zijn leven. En nu dan ineens Prins. Dat had hij in zijn stoutste dromen niet verwacht. De wereld lachte hem toe, de zon scheen volop in zijn leven. Vandaar ook dat onze Prins Harry II altijd een donkere bril droeg. ”De zun mot mie nich te strak in de oagen schien, want dan zee’k alles nich mear zoas ik ‘t wil zeen”, zei hij.

Het was in die tijd gebruikelijk dat er in de carnavalsperiode iets in de tuin van de Prins werd gezet. Bij Prins Harry II werd een zeer grote stobben (het symbool van de Stobbenkamp?) geplaatst. Hij staat er nu nog steeds. Dit gebeurde door een commissie die vooral bestond uit leden van de kegelclub ’n doem in ’t gat’. Deze stobben is in de nacht van vrijdag op zaterdag voor het carnaval weggehaald door de Oldenzaalse carnavalsvereniging de Oelewappers en op de luifel van dancing De Kei geplaatst.

Voorgenoemde commissie is de volgende dag ’s nachts met de kraanwagen van Gerrit Heisterkamp naar Oldenzaal getogen en heeft de stobben weer keurig naar de Stobbenkamp gebracht. Zijn belangrijkste taak was de eerste steenlegging bij Hotel IJland. Het was een ijskoude Rosenmontagmorgen. Prins Harry II was op die morgen de enige bouwvakker in heel Nederland die aan het werk moest. De rest had vorstverlet. Het borreltje nadien verwarmde iedereen.

Diezelfde middag bezocht Prins Harry II met zijn gevolg de primeur van het kindercarnaval. Ruim 700 kinderen vierden hun feest in de confectie van Blom en bereidden hem een geweldige middag. Op de 11e van de 11e kon iedereen terugzien op een prachtig carnaval.

Heb je ideeën of foto’s om de historie van de Othmarridders aan te vullen? Dan horen we graag van je!
Menu